IŞILTILI VE AYDINLIK BİR CİLT İÇİN NE YAPILMALI?

Vücudun en büyük organı olan cilt, dış dünya ile vücut arasında iletişim görevi üstlenir. Cilt bariyeri sayesinde güneş ışınları, yabancı mikroorganizmalar, kimyasallar, kir, toksinler gibi dış faktörlere karşı vücudu korur. Sağlıklı görünen bir cilt hem vücudun genel sağlıklı görünümünün korunmasını hem de ışıl ışıl bir görünüm kazanılmasını sağlar. Aynı zamanda vücut ısısının düzenlenmesi, sıvı dengesinin korunması ve nem kaybının kontrol edilmesi gibi özel görevlere sahiptir. Acı hissinin tanınmasını sağlayarak vücudu tehlikelere karşı uyarır. Cildin sağlıklı görnümünü etkileyen pek çok faktör vardır. Genetik özellikler, yaşlanma, hormon değişiklikleri ve diyabet gibi hastalıklar cildi etkileyen iç faktörlerdir. Bu durumları kontrol altına almak zor olabilir. Ancak güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunma, sağlıksız beslenme, stres, uyku eksikliği, sigara içme, uygun olmayan cilt bakım ürünleri kullanma gibi dış etkenlere karşı mücadele edebilirsiniz. (1) Kırışıklık görünümünde azalma sağlamak ve ışıltılı, aydınlık, pürüzsüz cilt için aşağıdaki ipuçlarından faydalanabilirsiniz…

Cilt Tipine Uygun Cilt Bakım Rutini Uygulayın

Düzenli cilt bakımı, cilt hücrelerinin ihtiyaç duyduğu nem, oksijen ve besin öğelerinin karşılanmasını sağlayarak sağlıklı bir cilt görünümü kazanmanıza yardımcı olabilir. Cildi dış etkenlerden koruyan cilt bariyerinin güçlenmesine katkıda bulunarak ciltte leke görünümü, cilt tonu eşitsizlikleri, sivilce görünümü, ince çizgi ve kırışıklık görünümü gibi cilt kusurlarının azalmasını destekleyebilir. Evde cilt bakımı için kullanmanız gereken ürünleri belirlerken en önemli nokta cilt tipi ve cildin koşullarıdır. Cilt tipleri kuru, normal, yağlı, karma, hassas olmak üzere dört temel gruba ayrılır. Cilt tipine uygun yüz bakım ürünleri ile günlük cilt bakım rutini hazırlayabilir ve ışıltılı bir cilde sahip olabilirsiniz. (2)(3)(4)(5) Aydınlık bir cilt ve ciltte leke görünümü için aşağıdaki cilt bakım rutini aşamalarını takip edebilirsiniz:

1. Aşama: Cilt Temizliği

Cildi temizlemek, cilt bakım aşamasının temelini oluşturur. Cilt yüzeyinde biriken ölü cilt hücreleri, makyaj kalıntıları, kir ve aşırı sebumun uzaklaştırılması için cilt tipine uygun yüz temizleme ürünleri kullanılmalıdır. Aynı zamanda yüzü temizlemek için kullandığınız ürünlerin sert kimyasallar veya sabun gibi cildi kurutan bileşenler içermemesine dikkat etmelisiniz. Sabah ve akşam olmak üzere günde iki kez uygulanan etkili bir cilt temizliği, bir sonraki cilt bakım sırası için kullanılan bileşenlerin cilt tarafından daha kolay emilmesini sağlar. (2)(3)(4)(5)

2. Aşama: Peeling

Peeling, özellikle ciltte koyu leke görünümü için önemli bir cilt bakım aşamasıdır. Bu işlem sayesinde epidermisin derin katmanlarına ulaşılabilir ve tüm ölü cilt hücreleri cilt yüzeyinden uzaklaştırılabilir. Böylece yeni cilt hücrelerinin cilt yüzeyine çıkması sağlanabilir. Aynı zamanda tıkalı gözenekler de tamamen temizlenerek sivilce görünümü oluşumu azaltılabilir ve sivilce izi görünümü nedeniyle gelişen koyu leke görünümü azaltılabilir. Kojik asit, glikolik asit, salisilik asit gibi asitlerle güçlendirilen peeling ürünleri sayesinde cilt tonunun eşitlenmesini sağlayabilir ve aydınlık bir cilde sahip olabilirsiniz.Ayrıca peeling işlemi sayesinde bir sonraki aşamada kullanılan yüz serumları cilt hücrelerine daha rahat nüfuz edebilir. (3)(4)(5)

3. Aşama: Serum

Yüz serumları; cildi nemlendirme, koyu leke görünümü ve yaşlanma belirtilerini geciktirme, cilt bariyerini güçlendirme amacıyla tasarlanan ve yüksek oranda aktif bileşen içeren konsantre ürünlerdir. Daha küçük molekül yapısına sahip olduğu için cilt tarafından hızla emilir. Evde yüz bakımı aşamasının önemli bir bölümünü oluşturan yüz serumu uygulamaları peeling işlemi sonrası önerilir. Serum kullanım sırası genellikle nemlendiriciden önce olmalıdır. Nemlendirici ürünler seruma oranla daha kalın bir yapıya sahiptir. Nemlendiriciden sonra serum kullanıldığında cilt tarafından serum aktif bileşenlerinin emilimi azalabilir. Cilt bakım rutinine özel La Roche Posay bileşeni olan Melasyl™ ve %10 niasinamid içeren La Roche Posay MELA B3 Serum ekleyebilirsiniz. Mela serum sayesinde güneş lekeleri, cilt tonu eşitsizliği, sivilce sonrası izler ya da hiperpigmentasyonun azaltılmasına yardımcı olabilir, ışıltılı ve aydınlık bir cilt görünümü elde edebilirsiniz. (3)(4)(5)

4. Aşama: Nemlendirme

Yüz serumu sonrası hem serumdaki aktif bileşenlerin etkinliğini artırmak hem de cildin nem ihtiyacının karşılanmasını sağlamak amacıyla nemlendirici uygulayabilirsiniz. Cilt tipine uygun cilt nemlendirme, ciltteki nemin hapsedilmesine yardımcı olarak cildin kendine has esnek yapısının korunmasına yardımcı olur, cilt bariyerinin güçlenmesine katkıda bulunarak cildin sağlıklı görünümünün korunmasını destekler. (2)(3)(4)(5)

5. Aşama: Güneş Kremi

Güneşin zararlı ultraviyole ışınlarına maruz kalmak cilt hücrelerinin yapısını bozabilir. Aynı zamanda cilde doğal rengini veren melanin pigmenti sentezini artırabilir. Aşırı melanin ciltte birikerek hiperpigmentasyon adı verilen yama şeklinde ciltte koyu leke görünümüne neden olur. Cildin ışıltısını ve aydınlık rengini korumak için dışarıya çıkmadan en az 30 dakika önce en az 30 koruma faktörüne sahip güneş kremi kullanmalısınız. (2)(3)(4)(5)

Sağlıklı Beslenin

Yeterli ve dengeli beslenme ile vücudun ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğeleri sağlanabilir. Genel vücut sağlığı, cilt sağlığının da temelini oluşturur. Cilt hücrelerine zarar veren bileşenler açısından zengin şeker, doymuş yağ ve tuz oranı yüksek besinlerden uzak durmalısınız. (2) Sağlıklı ve ışıltılı bir cilt için beslenme programına aşağıdaki besinleri ekleyebilirsiniz:
  • Sağlıklı cilt hücrelerinin sentezlenmesi ve gelişimi için önemli olan A vitaminden zengin dana karaciğer, tatlı patates, ıspanak havuç, kavun
  • Cilt hücrelerinin temelini oluşturan kolajen proteini sentezi için önemli B2 vitaminden zengin karaciğer, süt ve süt ürünleri, mantar ve kabuklu kuruyemişler
  • Cilt sağlığının korunmasında önemli rol oynayan b6 vitamininden zengin kuru baklagiller, karaciğer, somon balığı, patates, muz
  • Serbest radikallerin cilt hücrelerine hasar vermesini önleyen güçlü bir antioksidan olan C vitamininden zengin taze sebze ve meyveler,
  • Yara iyileşmesi, güneş hasarının önlenmesi ve inflamasyonun azaltılmasında önemli rol oynayan D vitamininden zengin deniz ürünleri, mantar, süt ve süt ürünleri. (2)

Yaşam Tarzınızda Değişiklikler Yapın

Işıltılı güzelliğin sırları için aşağıdaki yaşam tarzı değişikliklerini inceleyebilirsiniz:

Sigarayı Bırakın

Sigara içmek; kırışıklık ve ince çizgilerin oluşmasına neden olabilir. Sigara dumanı cilt gözeneklerinin tıkanmasına neden olarak cildin soluk ve mat bir görünüm kazanmasına yol açabilir. (2)

Stresi Yöneti

Aşırı ve sürekli strese maruz kalmak, hasar gören cilt hücrelerinin onarım hızını azaltır ve yeni hücre sentezini yavaşlatabilir. Stresi yönetmek için nefes egzersizleri, yoga gibi meditasyon aktiviteleri deneyebilir, ışıltılı ve aydınlık bir cilde sahip olmak için adım atabilirsiniz. (2)

Uykunuzu Düzenleyin

Uyku, vücudun hem zihinsel hem bedensel hem de ruhsal açıdan tam bir dinlenme halinde olduğu özel bir dönemdir. Uyku sırasında vücut hasar gören cilt hücrelerinin onarımını ve yeni hücre üretimini gerçekleştirir. Her gece en az 7-9 saat uyumaya dikkat ederek cilt bariyerinin güçlenmesine katkıda bulunabilir, sağlıklı görünen bir cilt dokusunu destekleyebilirsiniz. (2)

Düzenli Egzersiz Yapın

Düzenli egzersiz, genel vücut sağlığının korunması açısından oldukça önemlidir. Genel sağlık durumu tamamen cildin sağlıklı görünümünü de etkilediği için düzenli egzersiz sayesinde ışıltılı bir cilt dokusunu destekleyebilirsiniz. (2)

Kullanılan Kaynaklar:

  1. https://www.medicalnewstoday.com/articles/320071
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-get-glowing-skin
  3. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/acne-prone-skin
  4. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/order-of-skin-care
  5. https://www.health.com/skincare-routine-8364021