KOYU LEKE KARŞITI CİLT BAKIMI NASIL OLMALIDIR?

Ciltte renk tonu eşitsizliklerine neden olarak cildin kendine has pürüzsüz görünümünü etkileyen ciltte leke görünümü, yaygın bir cilt sorunudur. Genellikle altta yatan neden ciddi bir sağlık problemine işaret etmese de estetik görünüm açısından rahatsız edici olabilir. Güneşe maruz kalmak, bazı ilaçlar, sivilce izi görünümü, yaşlanma belirtileri gibi sağlık problemleri de ciltte leke görünümü meydana getirebilir. Ciltte leke görünümü bakımı, lekeye neden olan faktöre bağlı olarak planlanır. Cilt tipine ve lekenin nedenine uygun cilt bakımı yapılması önemlidir.(1)(2) Koyu leke karşıtı cilt bakımı hakkında merak ettiğiniz tüm detayları sizler için derledik.

Koyu Leke Karşıtı Bakım Ne Demektir?

Koyu leke karşıtı bakım, ciltte leke görünümünün nedenine uygun ürünlerle düzenli olarak cilt bakımının yapılması ve desteklenmesidir. Koyu leke görünümü, cilde kendi doğal rengini veren melanin pigmentinin aşırı üretiminden kaynaklanır. Hiperpigmentasyon adı verilen bu durum cildin bazı bölgelerinin diğer bölgelere oranla daha koyu olmasına ve yamalı bir görünüm kazanmasına neden olur. Güneş ışınları, yanıklar, travmaya bağlı morluklar, sivilce izleri, döküntüler, hormonal değişiklikler ve diğer pek çok farklı durum cilt hücrelerinin daha fazla melanin üretmesine ve koyu lekelere yol açar. Leke karşıtı bakım uygulamasında renk tonunun eşitlenmesine yardımcı olan koyu leke karşıtı krem ve koyu leke karşıtı serum çeşitleri cilt bakım rutinine eklenebilir. Ayrıca cilt konusunda uzman dermatolog ciltte leke görünümünün azalmasını sağlamak amacıyla profesyonel yöntemler uygulayabilir.(3)(4)

Koyu Leke Karşıtı Cilt Bakımı Nasıl Olmalıdır?

Koyu leke karşıtı cilt bakımı için aşağıdaki bileşenleri içeren ürünler tercih edilmelidir:


Hidrokinon

Hidrokinon özellikle melazma adı verilen bir tür hiperpigmentasyon durumunda etkili bir bileşendir. Ciltte leke görünümü için kremler genellikle hidrokinon içerir. Hidrokinon cilt hücrelerinde renk bozulmasına yol açan melanin sentezinin önlenmesine yardımcı olur. (5)(6)(7)

Kojik Asit

Kojik asit, birkaç farklı mantar türünden elde edilir ve melanin üretiminde görev alan tirozin aminoasidinin sentezlenmesini engeller. Ciltte leke görünümünün azalmasında önemli rol oynar. Ancak etkileri hakkında daha çok çalışmaya ihtiyaç vardır. (8)(9)

Niasinamid

B3 vitaminin bir formu olan niasinamid, ciltte kızarıklık görünümü ve leke görünümünün hafiflemesine yardımcı olur. (11)(12)

Retinoid

A vitamininden elde edilen retinoidler, küçük moleküllü yapıya sahiptir. Epidermisin alt tabakasına kadar nüfuz ederek koyu leke görünümünün azaltılmasına yardımcı olur. Yeni cilt hücrelerinin sentezlenmesinde önemli rol oynayan retinoidler, özellikle ciltteki renk tonu eşitsizliklerinin bakımını destekleyebilir. (5)(8)

Salisilik Asit

Cildin üst katmanlarındaki ölü hücrelerin temizlenmesini sağlayan salisilik asit, alttaki yeni cilt hücrelerinin ortaya çıkmasına yardımcı olur. Cilt tonunun eşitlenmesini destekleyerek ciltte koyu leke görünümünün azalmasına katkıda bulunur. (5)(13)

Glikolik Asit

Bir çeşit alfa hidroksi asit(AHA) olan glikolik asit, ciltte biriken ölü hücrelerin temizlenmesini destekleyerek yeni cilt hücrelerinin ortaya çıkmasını sağlar. Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olarak koyu leke görünümünün azalmasına destek olur. Aynı zamanda güneş hasarının önlenmesi ve bakımına da katkı sağlar.(14)

C Vitamini

Güçlü bir antioksidan olan C vitamini, cilt hücrelerine zarar veren serbest radikallerin aktivitelerini engelleyebilir. Aynı zamanda güneşin zararlı UV ışınlarına karşı cildin korunmasına yardımcı olur ve koyu leke görünümünün ve cilt tonu eşitsizliklerinin azalmasına katkıda bulunur. (8)

Koyu Leke Karşıtı Cilt Bakımı Adımları Nelerdir?

Koyu leke karşıtı cilt bakımı için birden fazla bileşen kullanabilirsiniz. Ancak cilt bakım ürünlerini belirli bir sıraya göre kullanmak içindeki bileşenlerin daha kolay emilmesini hem de birbirleriyle etkileşimi artırabilir.(15)(16)(17) Buna göre leke karşıtı cilt bakımı sıralaması aşağıdaki gibi olmalıdır:


1. Adım: Yüz Temizliği

Yüz temizliği, tüm cilt bakım rutinlerinin temelini oluşturur. Cilt yüzeyini ölü cilt hücreleri, makyaj, kir ve aşırı yağdan temizlemek sonraki adımlarda kullanılan yüz lekeleri için kremler ve serum çeşitlerinin daha iyi emilmesini sağlar. Cilt tipine uygun yağ ya da su bazlı temizleyici ile yüzünüzü temizledikten sonra temiz bir havlu ile kurulayın. (15)(16)(17)

2. Adım: Peeling

Yüz temizleyici ile arındırılamayan ve daha derin cilt katmanlarına ulaşabilen peeling uygulaması sayesinde cildin üst katmanındaki ölü cilt hücreleri temizlenir. Yeni cilt hücrelerinin ortaya çıkarılması sağlanır. Buna ek olarak tıkalı gözenekler derinlemesine temizlenir. Peeling aşaması cildi derinlemesine temizlediği için bir sonraki aşamada kullanılan serumun aktif bileşenlerinin daha yüksek oranda emilmesini sağlar. Glikolik asit, salisilik asit, azeleik asit, kojik asit gibi bileşenler içeren peeling ürünleri; cilt tonunun eşitlenmesi ve koyu leke görünümünün azalmasına yardımcı olur. Peeling işleminin haftada 1-2 kez uygulanması yeterlidir. (15)(16)(17)

3. Adım: Serum

Koyu leke görünümünü azaltmak için özellikle C vitamini ya da niasinamid içeren cilt serumlarını tercih etmelisiniz. La Roche Posay MELA B3 Serum, özel La Roche Posay bileşeni olan Melasyl™ ile güçlendirilmiş ve %10 niacinamide ile kombine edilmiştir. Güneş lekeleri, cilt tonu eşitsizliği, sivilce sonrası izleri ya da hiperpigmentasyon için Mela serum ile etkili bir cilt bakım rutini hazırlayabilir; inatçı koyu lekeler dahil olmak üzere çeşitli koyu leke görünümlerini gözle görülür şekilde azaltabilirsiniz. (15)(16)(17)

4. Adım: Maske

Leke karşıtı cilt bakım rutinine haftada 2-3 kez maske eklemek daha parlak bir cilt görünümüne sahip olmanıza yardımcı olabilir. Aynı zamanda koyu leke görünümünün azalmasını destekleyen maske uygulaması, cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olabilir. (15)(16)(17)

5. Adım: Nemlendirme

Cilt hücrelerinin ihtiyaç duyduğu nemi karşılamak, cildin kendine has elastik yapısının korunmasına ve cildi dış etkenlere karşı koruyan cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur. Koyu lekelerin giderilmesine yardımcı bileşenler içeren güneş lekesi için kremler tercih ederek cilt tonunun eşitlenmesini destekleyebilirsiniz. Ayrıca güneşin zararlı UVA ve UVB ışınlarına karşı koruyucu nemlendiriciler ile koyu leke görünümünün azalmasına ve kırışıklık ve ince çizgi görünümü gibi yaşlılık belirtilerinin azalmasına katkıda bulunabilirsiniz. (15)(16)(17)


6. Adım: Güneş Kremi

Güneş kremi; koyu leke görünümü gibi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur. Koyu Leke görünümü oluşmasına ve hali hazırda var olan koyu leke görünümünün çoğalmasına engel olur. Geniş spektrumlu ve çok yüksek koruma özelliğine sahip La Roche Posay Güneş Kremleri ile lekeli cilt bakımının son aşamasını tamamlayabilirsiniz. Gündüzleri dışarıya çıkmadan en az 30 dakika önce cildinize La Roche Posay güneş kremi uygulamalı ve her iki saatte bir güneş kremini tazelemelisiniz.(8) (15)(16)(17)

Kullanılan Kaynaklar:

  1. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/how-to-get-even-skin
  2. https://www.medicalnewstoday.com/articles/324833
  3. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21885-hyperpigmentation
  4. https://www.medicalnewstoday.com/articles/323808
  5. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/hyperpigmentation-treatment
  6. https://dermnetnz.org/topics/melasma
  7. https://www.webmd.com/drugs/2/drug-1347/hydroquinone-topical/details
  8. https://www.medicalnewstoday.com/articles/how-to-even-skin-tone
  9. https://www.healthline.com/health/kojic-acid