MELA SERUM NE İŞE YARAR? NASIL KULLANILIR?

Vücudun en büyük organı olarak tanımlanan cilt; protein, yağ ve minerallerden oluşur. Doku, organ, hücre gibi tüm vücut sistemlerinin bir arada bulunmasını sağlar ve onları ısı, ışık, yabancı mikroorganizmalar, kimyasallar gibi tüm dış faktörlere karşı koruma görevi üstlenir. Doğru cilt bakım uygulamaları ile cildin sağlıklı görünümü desteklenebilir. (1)

Cilt hücrelerine hızlı bir şekilde nüfuz eden ve yaygın cilt şikayetlerinin giderilmesine yardımcı olan yoğun içeriğe sahip konsantre ürünler serum olarak isimlendirilir. Bu ürünler, düzenli cilt bakım rutinin en önemli adımlarından birini oluşturur. Yaş almanın etkisiyle ciltte kırışıklıklar ortaya çıkabilir, lekelenmeler ya da cilt tonunda genel bir matlaşma görülebilir. Yüz serumu çeşitleri; hafif, kolay emilen yağ ya da su bazlı formları ile yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesine yardımcı olabilir. Peki, bu serumlar arasında yer alan mela serum nedir, ne işe yarar. Yazımızı okumaya devam ederek detaylı bilgi alabilirsiniz.

Mela Serum Nedir?

Mela serum; güneş lekeleri, cilt tonu eşitsizliği, sivilce sonrası izleri ya da hiperpigmentasyon için etkili inatçı koyu lekeler dahil olmak üzere çeşitli koyu leke görünümlerini azaltan bir yüz leke serumu çeşididir. Özel La Roche-Posay bileşeni olan Melasyl™ ile güçlendirilen ürün, koyu leke görünümünün azalmasına yardımcı olur. Akneye eğilimli, karma, kuru, normal, yağlı ve hassas olmak üzere tüm cilt tiplerinde kullanılabilen serum, %10 niacinamide ile kombine edilmiştir. Mela serumun etkinliğini sağlayan üç ana bileşen şunlardır:

  • Melasly: La Roche- Posay patentli bileşeni olan melasyl, 18 yıl süren araştırmaların ardından hiperpigmentasyonla mücadele etmek ve önlemek için geliştirilen patentli yeni bir aktiftir. Ciltte iz bırakmadan önce fazla melanini yakalar.
  • Niacinamide: Ciltteki renk bozukluklarının azaltılmasına yardımcı olmak amacıyla dermatoloji alanında yaygın olarak kullanılan B3 vitaminin bir formudur. Cilt bariyerinin güçlenmesine yardımcı olur.
  • Termal Kaynak Suyu: Fransa’nın La Roche Posay kasabasından çıkarılan ve La Roche Posay ürünlerinin pek çoğunda ana bileşen olarak kullanılan bir kaynak sudur. Rahatlatıcı etkilere sahip olan termal kaynak suyu; mineraller, eser elementler ve doğal bir antioksidan olan selenyum açısından zengindir.

Bu üç bileşene ek olarak La Roche Posay MELA B3 Serum; dimetikon, gliserin, propilen glikol, sodyum hyaluronat, sodyum hidroksit, kapril oil salisilik asit gibi bileşenler de içerir. En yaygın cilt sorunlarından biri olan ciltte koyu leke görünümü için özel olarak üretilen ve tüm cilt foto tiplerinden 73 kadın üzerinde yapılan 8 haftalık bir çalışma ile desteklenen La Roche Posay MELA B3 Serum ile koyu leke görünümüne karşı mücadelede katkıda bulunabilirsiniz.

Mela Serum Ne İşe Yarar?

Tüm cilt tipleri için uygun olan mela koyu leke karşıtı serumu, cilt tonu eşitsizlikleri, koyu leke görünümü ,güneş lekeleri, akne sonrası izlerin görünümü için kullanılabilir. İçeriğindeki Melasyl™ ve niacinamide birlikte çalışarak inatçı koyu lekelerin bile gözle görülür şekilde azalmasına yardımcı olur. Yüzdeki lekeler için serum olarak kullanılan Mela serumun cilt üzerindeki faydaları arasında şunlar yer alabilir:

  • Güneş lekeleri, cilt tonu eşitsizliği, sivilce sonrası izler gibi hiperpigmentasyon görünümünün azalmasına yardımcı olur.
  • Cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olur.
  • İnatçı koyu lekelerin bile görünümünün azalmasına katkıda bulunur. 2 hafta düzenli ve doğru uygulama sonucunda güçlü, gözle görülür sonuçlar elde edilebilir.
  • Daha parlak ve ışıltılı bir cilt görünümünün sağlanmasına yardımcı olur.

Mela Serum Nasıl Kullanılır?

Mela serum hem sabah hem de akşam cilt bakım rutinine dahil edilebilir. Ürünü, uygulamak için aşağıdaki adımları takip edebilirsiniz.

  • Cildinizi cilt tipinize uygun ürünlerle temizleyip kurulayın.
  • Ellerinizi yıkayıp kurulayın ve parmak uçlarına 3-4 damla mela serum alın.
  • Parmak uçlarınızla cildinize hafif dairesel masajlar yaparak serumu göz çevresinden sakınarak uygulayın.
  • Yanaklar, çene ve alın ile boyun kısmı dahil olmak üzere tüm yüze serum uygulandığından emin olun.
  • Mela serumu cildinizi doğrudan damlatarak uygulamaktan kaçının.
  • Sabah cilt bakımında Mela serum uyguladıktan sonra mutlaka güneş kremi kullanın.

Mela Serum Hangi İçeriklerle Birlikte Kullanılabilir?

Mela serum ile kullanılabilecek bileşenler şunlardır:

Hyaluronik Asit

Hyaluronik asit, cilt hücrelerinde doğal olarak bulunan ancak yaş ile azalan bir bileşendir. Cildin nem tutmasına yardımcı olarak cilt bariyerinin korunmasında önemli rol oynar. Hyaluronik asit ve niasinamid içeren mela serum birlikte kullanıldığında cildin nemlenmesine katkıda bulunarak ciltte rahatlama etkisi yaratabilir. Cilt hücrelerinin nem tutma kapasitesinin artmasına ve yağ üretiminin dengelenmesine yardımcı olabilir. (4)(5)

Retinol

Retinol; ince çizgilerin, kırışıklıkların ve diğer yaşlanma belirtilerinin görünümünü azaltmaya yardımcı bir bileşendir. Ancak hassas ciltleri tahriş edebilir. Niasinamid içeren mela serum ile kullanıldığında cilt hücrelerini tahriş etme özelliği azalabilir. Koyu lekeleri hedef alan mela yüz aydınlatıcı serum ile retinol birlikteliği, cilt tonunun eşitlenmesine yardımcı olurken kırışıklık görünümünün azalmasını destekleyebilir. (6)(7)(8)

Salisilik Asit

Mela serum içeriğindeki niacinamide ve salisilik asit, sivilce sonrası izlerin görünümünün azaltılmasında daha etkili olabilir. Salisilik asit, özellikle aşırı yağ üreten akneye eğilimli ciltlere uygun bir beta hidroksi asittir. Cildin sebum üretiminin dengelenmesine yardımcı olur. Ancak bazı cilt tiplerinde hassasiyet yaratabilir. Niasinamid, salisilik asidin tahriş etme özelliğini azaltıcı etki gösterebilir ve birlikte kullanımları sayesinde daha parlak bir cilt görünümü ve lekelerde azalma gözlenebilir. (9)(10)(11)

Glikolik Asit

Glikolik asit; ince cilt çizgi ve kırışıklık görünümü ve cilt elastikiyetinin azalması gibi güneşin zararlı etkilerine karşı kullanılan bir alfa hidroksi asit (AHA) formudur. Niacinamide içeren mela serum ile kullanıldığında iltihap sonrası hiperpigmentasyonun görünümünün azalmasına yardımcı olabilir. (11) Ancak bu tür uygulamalardan önce mutlaka dermatoloğunuza danışın.

Cilt Bakım Sıralamasında Mela Serum Hangi Adımda Kullanılmalı?

Cilt bakım rutini; cilt temizliği, tonik, serum, nemlendirici ve güneş kremi olmak üzere beş temel adımdan oluşur. Genellikle serumun nemlendirici öncesi kullanılması önerilir. Hafif ve ince yapıya sahip mela serum, nemlendiriciye oranla cilt hücrelerine daha hızlı nüfuz eder ve daha kısa sürede emilir. Nemlendiriciden önce mela serum uygulandığında, serumun içindeki niacinamide ve melasyl başta olmak üzere tüm aktif bileşenlerin daha kolay emilmesi sağlanır. Nemlendirici ürünler seruma oranla daha kalın ve yağlı bir yapıya sahiptir. Cilde serumdan önce nemlendirici uygulandığında, mela serumdaki bileşenlerin emilmesi engellenebilir. Ayrıca serumdaki bileşenler daha küçük yapıya sahiptir, epidermisin katmanlarına ulaşabilir. Mela serum öncesi daha yoğun bir ürün kullanılırsa, bileşenlerin etkisinden beklenen verim alınmayabilir. Maksimum verim için sabah ve akşam cilt bakım rutinine mela serum ekleyebilir, yüzünü temizledikten sonra ve nemlendiriciden önce uygulayabilirsiniz. Gündüz rutininde serum sonrası kullandığınız nemlendiricinin güneş ışınlarından koruyucu bileşenler içermesine ya da nemlendirici sonrası güneş kremi kullanmaya dikkat etmelisiniz. (12)(13)


Kullanılan Kaynaklar:

  1. https://my.clevelandclinic.org/health/body/10978-skin
  2. https://www.health.harvard.edu/blog/skin-serum-what-it-can-and-cant-do-2018061214029
  3. https://health.clevelandclinic.org/niacinamide
  4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8322246/
  5. https://health.clevelandclinic.org/skin-care-ingredients-explained/
  6. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26969582/
  7. https://karger.com/spp/article-abstract/27/6/311/295788/Niacinamide-Mechanisms-of-Action-and-Its-Topical?redirectedFrom=fulltext
  8. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/23293-retinol
  9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6273829/
  10. https://www.columbiadoctors.org/health-library/article/acne-treatment-salicylic-acid/
  11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3941867/
  12. https://www.healthline.com/health/beauty-skin-care/order-of-skin-care
  13. https://www.medicalnewstoday.com/articles/serum-or-moisturizer-first