Atopik Cilt Nedir?
İlk olarak, “atopik cilt nedir?” sorusunu cevaplayarak başlayalım. Egzama olarak da bilinen bu kronik cilt rahatsızlığı; aşırı kuru, pullu, tahriş olmuş ve tekrarlayan kaşıntılı cilt ile kendisini gösterir. Cilt, doğal nemlendiricileri olan yüzey lipitlerini salgılayamadığında yani “yapısal” olarak kuru olduğunda ortaya çıkan bir durumdur. Bunun sonucunda ise bazı alerjenler, sert çamaşır deterjanları veya ev tozu akarı gibi tahriş edici etmenler cildin içine yayılır. Bu da kuruluk kaynaklı kaşınma hissine ve cilt tahrişine neden olabilir.
Ciltte egzama genellikle bebeklerin yüzünde ve daha büyük çocuklar ile yetişkinlerin dirsek, bilek ve diz çevresindeki cilt kıvrımlarında kuruluk kaynaklı kaşıntı hissine ve kırmızılıklar şeklinde kendini gösterir.
Atopik Dermatit ve Atopiye Eğilim Gösterebilen Cilt Nedir?
Atopik dermatit, atopiye eğilim gösterebilen cilt ile ilgili bir durumdur. Atopiye eğilim gösterebilen bir cilde sahipseniz bu alerji geliştirmeye yatkınlığınız olduğu anlamına gelir. Atopiye eğilim gösterebilen cilt, genellikle saman nezlesi ve astım gibi diğer "alerjik" durumların yanı sıra gıda alerjileri ile beraber görülür. Atopiye eğilim gösterebilen cilt rahatsızlığının görülme oranı, hızlı bir şekilde artmaktadır.
Atopik Cildin Belirtileri ve Özellikleri
Atopik cilt, çevresel faktörler, enfeksitüyonlar ve hormonal değişiklikler gibi çeşitli sebeplerden dolayı ortaya çıkabilir. Bunların yanı sıra stres dermatiti de atopik cilde sahip kişilerde sıkça görülebilir. Ailesinde atopik dermatit, astım veya alerji öyküsü olan kişilerde atopik cilt görülme riski yüksektir.
Atopik cilt, kişilerin hayatını zorlaştıran semptomlar geliştirebilir. En yaygın belirtileri şu şekilde sayılabilir:
- Ciltte aşırı kuruluk
- Kaşıntı ve kızarıklık
- Ciltte iltihaplanma
- Pullanma veya kabuklanma
- Ağrı
- Dermiste çatlama
- Cilt renginde değişiklikler
- Kabarcıklar
- Göz çevresinde tahriş ve kızarıklık
- Tahriş edici ürünlere karşı artan hassasiyet
Bu belirtilerden herhangi birine sahipseniz atopik cilde sahip olabilirsiniz. Ancak emin değilseniz dermatit tedavisi ve tanısı için bir dermatoloğa danışmanızı öneririz.
Atopik Dermatit Çeşitleri
Atopik dermatit vücudun farklı bölgelerinde görülebilir. İşte en sık karşılaşılan atopik dermatit çeşitleri:
El Dermatiti
Ellerde dermatit herhangi bir zamanda ve yaşta ortaya çıkabilir. Bu rahatsızlığa sahip kişilerin bağışıklık sistemi, normal şartlarda zararsız olan bazı maddelere karşı aşırı tepki göstererek cilt iltihabına neden olur. El üstünde atopik dermatit semptomları; susuzluk, deterjanlar ve kimyasallarla temas, viral veya bakteriyel enfeksiyonlar, gıda alerjileri ve stres gibi çeşitli faktörler ile ağırlaşabilir. Bu faktörler kaşıntıya, döküntülere, çatlaklara ve ağrıya neden olabilir. Kuru ciltler için özel ürünlerle sık sık nemlendirmek rahatsızlığı hafifletebilir.
Dirseklerde Dermatit
Dirseklerde dermatit görülmesi çok yaygın bir durumdur. Çünkü bu rahatsızlık genellikle cildin büküldüğü bölgelerde ortaya çıkar. Dirseklerdeki egzama; kaşıntı, kızarıklık, pullanma ve şiddetli vakalarda ağrıya neden olabilir. Başlıca nedenleri; deterjanlar veya sert kimyasallarla temas, alerjiler, kuru ve çatlamış cilt, sıkı giysiler ve sert yüzeylerden kaynaklanan sürtünme olarak sayılabilir.
Kollarda Dermatit
Atopik dermatiti olan kişilerde alerjiler, tahriş edici maddeler, enfeksiyonlar veya altta yatan tıbbi durumlar nedeniyle kollarda dermatit görülebilir. Kollardaki dermatit kızarıklık ve iltihaplanma, yoğun ve sürekli kaşıntı, kuruluk, pullanma veya çatlama, şişme, hatta sıvı kabarcıkları şeklinde ortaya çıkabilir. Bölgeyi kaşımamaya özen göstermek çok önemlidir. Aksi halde dermatit semptomlarını şiddetlendiren cilt lezyonları oluşabilir.
Atopiye Eğilim Gösterebilen Hassas Cilt İle Kuru Cilt Arasındaki Fark Nedir?
Kuru cilt, kızarıklık görünümü şeklinde belirtileri olan bir cilt durumudur. Atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt ise kızarıklık görünümü, pullanma ve kuruluk kaynaklı kaşıntı hislerinin ortaya çıktığı bir cilt problemidir. Bu kuruluk kaynaklı kaşıntı hissi çoğunlukla kişinin yaşam kalitesini etkileyebilir. Atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt görünümü genellikle zamanla düzelebilir ve atopiye eğilim gösterebilen cilt görünümünün büyük kısmı ergenlik döneminde tamamen ortadan kalktığı tahmin edilmektedir.
Atopik Cilt İçin Bakım Önerileri
Atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt; daha kırılgandır, kolaylıkla tahriş olur ve bu sebeple her ürünü kullanmak uygun olmayabilir. Atopik cilt, çoğunlukla 8 veya 9 yaşlarında ortadan kaybolan bir durum olsa da o yaşa kadar ve belki daha da ileri yaşlardaki çocuklarda geceleri uyuyamama problemlerine sebep olabilir. Bunun sebebi tahrişe neden olabilecek ürünler kullanmak olabilir. Bu nedenle köpük banyosu yerine ılık suyla kısa banyolar tercih edilmelidir. Parfümlü ürünler kullanılmamalı, cilt nazikçe temizlenmelidir. Ayrıca cildin iyi durumda olmasına bakılmaksızın, vücut mutlaka her gün nemlendirilmelidir. Cildin mümkün olduğunca kaşınmaması gerektiği de unutulmamalıdır.
Ebeveynler bu durumlarda telaşa kapılabilir, fakat dermatoloğunuzun önerdiği ürünleri kullanmaktan korkmamalısınız. Doğru kullanıldığında, atopiye eğilim gösteren hassas ciltler için formüle edilmiş ürünlerin belirli bir yan etkisinin olmadığı iyi bilinmektedir. Ayrıca çevresel faktörleri iyileştirmek amacıyla neler yapabileceğinizi öğrenmek için dermatoloğunuzla iletişime geçebilirsiniz. Yatak odasının düzgün bir şekilde tozunu alarak, serin kalmasını ve sabah, akşam havalandırmasını sağlayarak, duvar kağıdı ve halı kullanımından kaçınarak alerjiye sebe olan mikro akarları sınırlayabilirsiniz. Bu önlemlerin tamamı bu sorunu azaltmaya yardımcı olabilir.
Sorularınız - Cevaplarımız
Atopik cilt ile ilgili sıklıkla merak edilen bazı soruların cevaplarını sizler için derledik.
Atopik Cilt Yaşam Kalitesini Etkiler mi?
Atopik cilt, kuruluk kaynaklı kronik kaşıntı hissi sebebiyle oldukça can sıkıcı ve rahatsız edici olabilir. Örneğin, okulda sürekli kuruluk kaynaklı kaşıntı hissi, çocuğunuzun konsantrasyonuna ciddi zarar verebilir. Geceleri kuruluk kaynaklı kaşıntı hissi ve kaşıma uyumayı zorlaştırabilir. Hem çocuklarda hem yetişkinlerde atopik dermatit ile başa çıkmak için dermatoloğunuza başvurunuz.
Atopiye Eğilim Gösterebilen Hassas Cilt Nasıl Görünür?
Bebeklerde atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt görünümü özellikle yanaklarda ve çenede kuruluk kaynaklı kırmızılık görünümüne yol açabilir. Daha büyük çocuklarda ve yetişkinlerde atopiye eğilim gösterebilen ciltlerde kusurların görünümü çoğunlukla boyunda ve dirsek, bilek ve dizlerin arkasında, cildin katlandığı yerlerde ortaya çıkabilir. Atopiye eğilim gösterebilen hassas ciltlerde kusurların görünümü belirgin olabilir.
Atopiye Eğilim Gösterebilen Hassas Cilt Görünümü Nasıl Oluşur?
Atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt görünümü, ailelerde görülebilen genetik bir durum olabilir. Cilt "yapısı gereği" kuru olabilir; yani bariyeri alerjen ve tahriş edici maddelere karşı zayıflamış olabilir. Bu da maddelerin cilde nüfuz ederek kuruluk kaynaklı kaşınma hissi yaratmasına neden olabilir.
Atopiye Eğilim Gösterebilen Hassas Cilt, Kuruluk Kaynaklı Kaşıntı Hissine Sahip Midir?
Kuruluk kaynaklı kaşıntı hissi ve kaşınma, atopiye eğilim gösterebilen cildin temel özelliklerinden birisidir. Cilt bariyerinin kusurlu olması, alerjenler ve tahriş edici maddelerin derine nüfuz ederek kuruluk kaynaklı kaşıntı hissine neden olmasıdır. Kuruluk kaynaklı kaşıntı hissine sahip atopiye eğilim gösterebilen hassas cilt bakımı, cilt mikrobiyomunu dengeleyen bir ürün kullanarak sabun muadilleri ve günde iki kez yumuşatıcı uygulamasıyla yapılabilir.
Doğru mu Yanlış mı?
Atopik ciltler ile ilgili bilgilerimizin doğru mu yoksa yanlış mı olduğunu beraber öğrenelim.
Atopik Cilt Belirtileri Bulaşıcı Olabilir: Yanlış!
Bu durum genetik bir rahatsızlıktır ve hiçbir şekilde bulaşıcı değildir. Atopiye eğilim gösterebilen cilt belirtilerinin çözümü için sabun değiştirme, yumuşatıcılar, topikal kortikosteroidler denenebilir.
Beslenme Tarzı Atopik Cilt Belirtilerini Etkiler: Doğru!
Bazı yiyecekler, atopiye eğilim gösterebilen cildi tetikleyebilir ve belirtilerini harekete geçirebilir. Yiyeceklerin sizde veya çocuğunuzda atopiye eğilim gösterebilen cilt belirtilerinin ağırlaştırıcı bir etkeni olabileceğini düşünüyorsanız farklı yiyeceklere alerjiniz olup olmadığını görmek için kan testleri ve alerjik cilt testleri yaptırabileceğiniz bir doktora görünebilirsiniz. (Olağan şüpheliler; yer fıstığı, süt, soya, buğday, balık ve yumurtadır)
Atopik Cildi Kaşımak Kuruluk Kaynaklı Kaşınma Hissini Sonlandırır: Yanlış!
Kaşıma, atopik ciltlerde bir kısır döngüyü tetikler. Zaten kırılgan olan cilde hasar vererek, daha fazla alerjen ve tahriş edici etmenin yayılmasına neden olur ve bu da daha fazla kaşımaya ve cildin daha fazla hasar görmesine yol açar. LIPIKAR Baume AP+M cilt yüzeyindeki lipitleri yeniler, atopiye eğilim gösterebilen cilt belirtilerini ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve gece kaşınma hislerini yarı yarıya azaltır.
Kaynakça:
1. Atopic dermatitis: what is it and how can you treat it? (n.d.). Making Science.
2. Atopiye Eğilim Gösterebilen Cilt Nedenleri. La Roche Posay. (2021c, January 7). https://www.laroche-posay.com.tr/atopiye-egilim-gosterebilen-cilt/atopiye-egilim-gosterebilen-cilt-nedenleri
3. Atopiye Eğilim Gösterebilen Cilt. La Roche Posay. (2021b, January 7). https://www.laroche-posay.com.tr/atopiye-egilim-gosterebilen-cilt
4. ATOPİYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN CİLT BAKIMLARI. La Roche Posay. (2021a, January 7). https://www.laroche-posay.com.tr/atopiye-egilim-gosterebilen-cilt/atopiye-egilim-gosterebilen-ciltler-icin-bakim-rehberi
5. Kuru ve Atopiye Eğilim Gösterebilen Cilt Nedenleri ve Çözümleri. La Roche Posay. (n.d.). https://www.laroche-posay.com.tr/article/kuru-ve-atopiye-egilim-gosterebilen-cilt-nedenleri-ve-cozumleri