Akneye Eğilim Gösterebilen Ciltler İçin Tıbbi Öneriler

Article Read Duration 4 dk. okuma

Akne eğiliminizin şiddetine bağlı olarak, cilt doktorunuz akneye eğilim gösterebilen cilt bakımında kullanılan şu ilaçlar için reçete yazabilir:

 

• Gözenek tıkanıklıkları için topikal retinoidler (ör. adapalen)
• Bakterileri öldürmek ve enflamasyonu azaltmak için topikal benzoil peroksit
• Doksisiklin gibi antibiyotik tabletler
• Sebum üretimini azaltmak için izotretinoin (Accutane)

 

Tüm tıbbi akneye eğilim gösterebilen cilt önerilerinin olası yan etkileri vardır. Topikal bakımlar iritasyona ve cilt soyulmasına neden olabilir. Ağızdan alınan antibiyotikler genelde güneş ışığına karşı hassasiyete neden olur. İzotretinoin, cilt ve dudaklarda aşırı kurumanın yanı sıra ışığa duyarlılığa ve hatta burun kanamalarına yol açabilir. Her bir yan etkiye karşı ne yapacağınızı öğrenmek için okumaya devam edin.

Ne yazık ki hiçbir akneye eğilimli cilt önerisi bir gecede sonuç vermez. Bakımınızın başarılı olması için düzenli olarak uygulamanız gerekir.

HANGİ AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREN CİLT BAKIMLARI
GERÇEKTEN İŞE YARIYOR?

Piyasada çok sayıda “akneye eğilim gösteren cilt bakımı” mevcut. Size rehberlik etmek için buradayız.


Söz konusu akne eğilimi bakımı olduğunda, doktorlar etkili bakımlar, dermokozmetikler ve reçeteli ilaçlardan oluşan ve aknelerin şiddetine göre ayarlanması gereken çok çeşitli çözümlere sahiptir. Cilt uzmanımız Dr. Philippe Beaulieu'nun hafif, orta ve şiddetli (kistik) akne için çözümleri ve bunların yan etkileri hakkındaki görüşleri için okumaya devam edin.

Hafif derecedeki akne eğilimi bakımı (yüzün %⁠50'den daha küçük bir bölümünü etkileyen birkaç siyah nokta ve küçük nokta)

Orta derecede akne için benzoil peroksit ürün veya gözeneklerin açılmasına yardımcı olacak adapalen gibi bir retinoid gibi uygun bir reçetesiz dermokozmetik gibi topikal akne çözümleri öneririm. Benzoil Peroksit, noktalara yol açan bakteriler olan P. aknelerin yanı sıra kızarıklığı azaltır ve ölü hücrelerin soyulmasını sağlar. Retinoidler, akne üzerinde mükemmel etkileri olan bir grup A vitamini türevleridir. Gözeneklerinizi tıkayan cilt hücrelerinin yenilenmesini sağlar.

Benzoil peroksit ve topikal retinoidlerin yan etkileri

Bu bakımlar yüzeyde ufak pullanmaların görüldüğü kızarmış ve tahriş olmuş bir cilde yol açabilir. Hatta batma ve yanma hissi bile yaşayabilirsiniz.

Topikal akneye eğilim gösterebilen cilt bakımlarının yan etkileri için yapılacaklar

İlk başta yüzünüz soyulursa panik olmayın, cildiniz zaman içinde bakıma alışır. Yan etkisi hâlâ fazlaysa daha düşük konsantrasyonlu bir formüle geçin, yağsız bir nemlendiriciyle seyreltin veya uygulamalar arasında daha fazla zaman bırakın.

Orta ve şiddetli derecedeki akne (tıkalı gözenekler, noktalar ve bazen nodüller, yüzün yarısından fazla bölümünü kaplar)

Orta ve şiddetli derecedeki akne için aynı topikal bakımları, lekelere neden olan bakterileri öldürmesi için doksisiklin gibi bir oral antibiyotik ile birleştiriyorum. Bu bakım, birçok vakada sivilceleri iyileştirebilir.

Doksisiklin gibi oral antibiyotiklerin yan etkileri

Doksisiklin gibi oral ilaçlar, cildin güneş ışığına karşı yüksek derecede hassasiyet göstermesine neden olur. Bu da güneşe biraz maruz kaldığınızda bile hemen kızararak yanmanıza neden olur! Antibiyotiklerle ilgili başka bir sorun da zaman içinde bakterilerin direnç kazanıpbakımınızın etkisini azaltmasıdır.

Akne için oral antibiyotiklerin yan etkileri için yapılacaklar

Gün içinde yüksek SPF derecesine (30-50) sahip uygun bir kremle cildinizi korumayı unutmayın. Effaclar Duo(+) SPF30 gibi en çok tercih edilen reçetesiz çözümler akneye eğilim gösterebilen ciltlere yönelik aktif bileşenlerle güçlü bir güneş koruyucusunu bir araya getirir. Seçtiğiniz ürün ne olursa olsun hafif, yağsız ve komedojenik olmayan formüller seçtiğinizden emin olun. Doktorunuz, antibiyotik direncini önlemek için antibiyotik kullanımının süresini kısıtlayabilir.

Şiddetli veya kistik akneye eğilim gösterebilen cilt bakımı (tüm yüz etkilenir ve kistler/nodüller oluşur)

Şiddetli ve kistik akne için isotretinoin (Accutane) adı verilen çok güçlü bir bakım reçetesi yazıyorum. Bu bakım sorunun kökündeki aşırı yağ üretimini hedef alıyor ve kistik akne eğilimi görülen cilde bile bakım sağlıyor. Ancak bu ilaç çok güçlü ve ciddi yan etkileri var. Çok dikkatli bir şekilde reçete edilmesi gerekiyor.

İsotretinoinin (Accutane) yan etkileri

Büyük güç büyük sorumluluk getirir! Bu çözüm başvurulacak son adım ve hastanın vücudunun bakıma ne tepki verdiğini görmek için düzenli kan testleri yapılmasını gerektiriyor.. Yan etkileri arasında pullanmaya, gerginliğe ve hatta burun kanamalarına yol açan burun bölgesi veya cilt ve dudaklarda ciddi oranda kuruluk bulunuyor. Hepsinden önemlisi ışığa karşı hassasiyete neden olarak cildin güneşe karşı savunmasız kalmasına yol açıyor.

İsotretinoin (Accutane) yan etkileri için yapılacaklar

İsotretinoin kullanıyorsanız cildinizi zengin ve besleyici dokuya ve yüksek SPF (30-50) değerine sahip bir ürünle nemlendirmeniz gerekir. NUTRITIC Lip Balm gibi güçlü bir dudak balmı tercih edin ve cildi yatıştırması için termal su spreyi kullanmayı deneyin.

MUCİZEVİ AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN CİLT BAKIMI MI?
BAKIMINIZA SADIK KALIN!

Akneye eğilim gösterebilen cilt bakımının en hızlı çözümleri nelerdir?

Birçok hasta bir gecede işe yarayacak bir çözüm arayışıyla kliniğe geliyor ve neden hızlı olmasını istediklerini çok iyi anlıyorum. Gerçekçi olmak gerekirse sonuçları görmek saatler değil, haftalar alıyor ve cildi temizlemenin en önemli noktası tutarlılık. Ama hastaların yalnızca %⁠30 ila %⁠50'si bakım planlarına bağlı kalıyor: Tüm iyimserlikleriyle bakıma başlıyorlar ve kısa sürece sonuç alamayınca inançlarını kaybediyorlar. Bu durumda mücadeleyi akne kazanıyor.

Reçetesiz olarak hangi akne çözümlerini satın alabilirim?

Hastalara her zaman reçeteli ilaçlarını bilinçli yapılan dermokozmetik cilt bakımi seçimleriyle birleştirmelerini öneririm. pH dengeleyici sabunsuz temizleyicileri ve yağsız nemlendiricileri tercih edin. Makyaj ürünlerinde gözenekleri tıkamayan "komedonejik olmayan" formüller arayın. Ayrıca eczanelerden satın alabileceğiniz ve salisilik asit gibi içerikleri olan akne eğilimi gösterebilen ciltlere özel kremler de mevcut. Doğru tıbbi önerinin, doğru cilt bakım ürünleriyle çok daha iyi sonuçlar verdiğine emin olabilirsiniz.

Akne izlerinden nasıl kurtulacağınızı öğrenmek için BURAYA tıklayın.

Yağlı cilt ve akne ile ilgili daha fazla bilgi için BURAYA tıklayın.

DOĞRU
VEYA YANLIŞ

True-or-false-visual-1

YAĞLI YİYECEKLER
YAĞLI CİLT ANLAMINA GELİR.

YANLIŞ TRUE-ANSWER

Akne eğilimleriyle ilgili yaygın bir mite göre yiyeceklerinizdeki yağ gözeneklerinizdeki yağa dönüşür ama bu ikisi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Ancak doymamış yağlar açısından zengin bir beslenme, cilt de dahil olmak üzere tüm vücut organlarında küçük oranda inflamasyona neden olabilir.  Kısacası salamlar ve cipsler akneye neden olmaz ama yine de fazla tüketmemek, genel sağlık açısından en iyisidir.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-2

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREN CİLTLER İÇİN
ÇİKOLATA KÖTÜDÜR.

YANLIŞ TRUE-ANSWER

Çikolatanın akne eğilimi üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt olmasa da herkes farklıdır ve bazılarında akne oluşmasına yol açabilir. Hatta bitter çikolata cilde iyi gelen antioksidan bakımından zengindir!
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-2

KÜÇÜK BİR SİVİLCEYİ SIKMAK
İYİ BİR FİKİR DEĞİLDİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Hızlı bir çözüm gibi görünse de akneye eğilimli ciltlerde sivilcelerin sıkılması her şeyin daha kötü olmasına neden olabilir çünkü etkilenen tüy köküne zarar verip inflamasyonu artırabilir. Hatta tırnaklarınızla yeni bir enfeksiyon bile bulaştırabilirsiniz.Yani ciltteki noktaların sıkılması kötü bir alışkanlıktır ve kaçınılması gerekir!
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-3

ŞEKER
AKNELERİ DAHA KÖTÜ YAPABİLİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Yapılan son araştırmalara göre kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olan yüksek glisemik endeksli gıdalar, akne eğilimlerinin daha kötü olmasına neden olabilir.  Söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu biliyoruz ama cildinizin mutlu kalmasını sağlayın. Tatlılar, şekerli içecekler ve beyaz undan yapılan atıştırmalıklardan uzak durun ve tam tahıl ve baklagiller gibi yüksek lifli gıdaları tercih edin.
Daha Fazlasını Öğren

BU AMACA YÖNELİK
BİR ÜRÜN SERİMİZ VAR

EFFACLAR, mükemmel bir tolerans sağlarken yüksek etkililiği sayesinde lekeleri tüm aşamalarda hedefleyen eksiksiz bir leke karşıtı çözümleri serisidir. 

GÜVENLİK
TAAHHÜTLERİMİZ

Uluslararası kozmetik düzenlemelerinin ötesinde güvenlik standartları.

La Roche Posay Ürünleri Alerji Testlerinden Geçmiştir.

ÜRÜNLERİMİZ %⁠100
ALERJİ TESTİNDEN GEÇMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Bir Ön Koşul = Sıfır Alerjik reaksiyon
Tek bir olay tespit edersek, laboratuvarlara geri döner ve yeniden formülize ederiz.
La Roche Posay Ürünleri Formül Koruması

ZAMAN İÇERİSİNDE
FORMÜL KORUMASI

Daha Fazla Göster
Zaman içerisinde bozulma toleransı ve etkinliğini garantilemek için yalnızca gerekli koruyucu maddeler içeren en koruyucu ambalajları seçiyoruz.
La Roche Posay Ürünleri Doğru Aktif Dozda Sadece Gerekli İçerik Barındırır.

DOĞRU AKTİF DOZDA
SADECE GEREKLİ İÇERİK BARINDIRIR

Daha Fazla Göster
Dermatolog ve toksikologlarla iş birliği içerisinde geliştirilen ürünlerimiz, doğru aktif dozda sadece gerekli içerikleri barındırır.
Hassas Ciltler İçin La Roche Posay Ürünleri

ÇOK HASSAS
CİLTLERDE TEST  EDİLMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Ürünlerimizin toleransı en hassas ciltlerde doğrulanmıştır: reaktif, alerjik, akneye eğilimli, atopiye eğilimli, kanser uygulamaları nedeniyle kırılganlaşmış veya zayıflamış ciltler.