Akneye Eğilim Gösterebilen Yağlı Ciltler Hakkında Her Şey

Article Read Duration 5 dk. okuma

Cilt kusurlarının oluşması:

• Hormonlar, sebum üretiminin artmasına ve cildin yağlanmasına neden olabiliyor.
• Bu durum gözeneklerin oluşmasına neden olabiliyor.
• Gözenekler, sebum birikmesiyle tıkanabilir.
• Tıkalı gözenekler cilt kusurlarının oluşmasına neden olabilir.
• Bu da siyah nokta gibi cilt kusurlarının oluşmasına yol açabiliyor.
• Cilt kusurlarıyla alakalı sorunuz olursa lütfen eczacınıza danışın. Bu sorun ciddi bir durumdaysa lütfen doktorunuza başvurun.

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREN CİLDİN
NEDENİ NEDİR?

Yağlı ve akneye eğilim gösteren cildin nedenini merak ettiğiniz oldu mu? Akneye eğilim gösteren cildin çoğu hormonal değişimlerden kaynaklanır. Bu değişimler ergenlik döneminde başlasa da kadınların menstürasyon döneminde veya gebelik sırasında da meydana gelebilir. Aynı zamanda stres, yorgunluk, uygun olmayan cilt bakım ürünleri ve bazı medikal bakımlardan da kaynaklanabilir. Akneye eğilim gösteren cilt görünümü aynı zamanda genetiktir: ebeveynlerinizde varsa muhtemelen sizde de olacaktır.

HORMONAL AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREN CİLT
NASIL OLUŞUR?

Hormonal akneye eğilim gösteren cilt androjen adı verilen hormon türünün dengesizliğinden kaynaklanır. Bu hormonlar cildin çok daha yağlı olmasına neden olur. Belirli miktardaki sebum cildi su geçirmez bir katmanla koruduğu için faydalıdır. Ancak ergenlik dönemindeki hormonal değişiklikler, çok fazla salgı nedeniyle cildin çok yağlı olmasına neden olur. Aynı hormonlar gözenek açıklıklarında sebumun aşırı üretilmesine neden olarak gözeneklerin tıkanmasına yol açar. Bu durum da akneye eğilim gösteren cilt olarak bilinir.

Farklı leke görünümü türlerini öğrenmek için BURAYA tıklayın. 

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREN CİLDE NEDEN OLAN
YAĞLI CİLT VE DIŞ ETMENLER

Tıkalı gözenekler nedeniyle sebum, artık normalde olduğu gibi düzgün bir şekilde dışarı akamaz. Böylece yağlı ciltteki sebum, akneye neden olan dış etmenler için bir besin kaynağı olur. Akneye eğilim gösteren cilt görünümü içinde tıkalı gözeneklerin oksijensiz ortamı tam da dış etmenlerin yaşam alanı koşullarını sağlamaktadır. Sonuç mu? Tıkalı gözenekler cilt kusurlarına dönüşür. Kırmızı yumrular veya beyaz uçlu kırmızı yumrular gibi cilt kusurları ve şiddetli cilt kusurlarında daha da derin kistler oluşur.

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREN CİLDİN
NEDENLERİ

Akneye eğilim gösteren cildin iki temel türü vardır:
Kapalı ve açık

Kapalı akneye eğilim gösteren cilt görünümü, tıkalı gözeneklerden ve komedonlardan oluşur. Bunlar iki gruba ayrılır:

  • Açık komedonlar; siyah nokta olarak da bilinirler ve hücreler ile sebumdan oluşan yapışkan bir karışımın havayla temas edip kararmasıyla oluşur.
  • Kapalı komedonlarda, karışım yüzeyin altında birikerek beyaz uç adı verilen bir biçimde toplanır. İltihaplı akne, genelde ortasında beyaz nokta olacak şekilde kırmızı ve yumru lezyonlardan oluşur (yani sivilcelerdir).

Yetişkinlerde görülen aknede farklı sivilce türleri birlikte oluşabilir ve genelde yağlı cilt ile ilişkilendirilir.

ŞİDDETLİ
AKNE

Nodüler ve kistik akne

Şiddetli aknede, iltihaplı lezyonlar nodüler veya kistik akne (cilt altında biriken büyük yumrular) oluşturur. Bu tür akne, kalıcı iz bırakma riski taşır ve bir dermatolog tarafından tedavi edilmelidir.

KIZARIK
AKNE

P. akne bakterilerinin büyümesi ve çoğalmasıyla, ciltte iltihaplı aracılar ve sitokinler adı verilen maddeler oluşur. Bunlar haberci moleküllerdir ve kan damarlarının genişleyerek kırmızı akne lekeleri oluşmasına neden olurlar. Aknelerinizde, özellikle de burun ve yanaklarda, genelde kızarıklık varsa akne roza rahatsızlığınız olabilir. Kesin teşhis için bir dermatologla görüşün.

SİYAH LEKELER
VE AKNEYE EĞİLİMLİ CİLT İZLERİ

Aknenin kızarıklığı geçtikten sonra koyu lekeler kaldığını fark ettiniz mi? Şiddetli cilt kusurlarına neden olan bakterilerin neden olduğu iltihap nedeniyle, güneşe maruz kalan (kışın bile) cilt, iltihap sonrası hiper pigmentasyon olarak bilinen bir durum geliştirebilir. Bu da sivilcenin olduğu yerde kahverengi lekeler oluşması anlamına gelir. Yağlı ve akneye eğilim gösterebilen cildiniz varsa güneş koruyucusunun yanı sıra cildinize uygun cilt bakım ürünleri kullanmanız bu nedenle önemlidir. Çok hafif ve yağsız güneş koruma ile akne önleyici bileşenlere sahip, klinik olarak kanıtlanmışEFFACLAR Duo(+) SPF30 kremi kullanabilirsiniz.

AKNE İÇİN
ANTİBİYOTİKLER

Nodüler ve kistik akne gibi şiddetli akneye eğilim belirtilerine sahipseniz ya da sivilceleriniz çok artıyorsa doktorunuz size doksisiklin gibi antibiyotikler için reçete verebilir. Bu tür bir tedaviye devam ediyorsanız cildin güneşe karşı hassasiyetine neden olabileceği için SPF kullanmayı ihmal etmeyin.

YAĞLI VE AKNEYE EĞİLİMLİ
CİLTLER İÇİN İPUÇLARI

Leke veya sivilceleriniz varsa eczacınızdan yağlı ve akneye eğilimli cilt için uzman dermokozmetik markaları hakkında bilgi alın. Genel bir kural olarak, sivilceleri önlemek için cilde hassas davranılması gerekir. Bu günlük kuralları uygulamayı deneyin ve sivilcelerinizi yatıştırın!

  • EFFACLAR Micellar Water gibi yağlı ciltlere özel olarak formüle edilmiş bir ürünle cildinizi derinlemesine ve nazik bir şekilde temizleyin
  • EFFACLAR Duo(+) gibi günlük bir cilt bakım ürünü kullanın. Düzenli kullanım, başarının anahtarıdır
  • TOLERIANE Make-up gibi komedojenik olmayan bir makyaj ürünlerini tercih edin
  • Cildi güneşten koruyun. Yaygın olarak bilinenin aksine güneş, sivilcelere iyi gelmez. Cildin bronzlaşmasına neden olarak ilk başta ten renginin daha eşit görünmesini sağlasa cildin üst katmanını kalınlaştırıp sebum üretimini artırdığından cilt kusurları için mükemmel koşulları oluşturur. Bu nedenle güneşe karşı koruma da akneye eğilim gösterebilen cildin yönetiminde önemlidir. EFFACLAR Duo(+) SPF30, SPF içeren ve amaca yönelik, akne eğilimine karşı dermokozmetik ürünüdür.
  • Cildinizdeki noktaları sıkmayın; bu yalnızca iltihabı daha da kötüleştirerek geçtikten sonra bile size sivilcelerinizi hatırlatır

Bu önlemlere rağmen sivilceleriniz ve cilt kusurlarınız kötüleşirse dermatolog veya hekiminiz, akneye eğilim gösterebilen cildinizi yatıştırmak için size bazı reçeteli ilaçlar verebilir. Hekiminizle konuşmaktan çekinmeyin.

Aknenin nedenleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için BURAYA tıklayın.
Akne tedavileriyle ilgili daha fazla bilgi için BURAYA tıklayın

DOĞRU
VEYA YANLIŞ

True-or-false-visual-2

AKNEYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN CİLTLER
İÇİN ÇİKOLATA ZARARLIDIR.

YANLIŞ TRUE-ANSWER

Çikolatanın akne üzerinde herhangi bir etkisi olduğuna dair bir kanıt olmasa da herkes farklıdır ve bazılarında akne oluşmasına yol açabilir. Hatta bitter çikolata cilde iyi gelen antioksidan bakımından zengindir!
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-1

YAĞLI YİYECEKLER
YAĞLI CİLDE NEDEN OLUR.

YANLIŞ TRUE-ANSWER

Akneyle ilgili yaygın bir mite göre yiyeceklerinizdeki yağ gözeneklerinizdeki yağa dönüşür ama bu ikisi arasında doğrudan bir bağlantı yoktur. Ancak doymamış yağlar açısından zengin bir beslenme, cilt de dahil olmak üzere tüm vücut organlarında küçük oranda cilt kusuru oluşumuna neden olabilir.  Kısacası salamlar ve cipsler akneye eğilim gösteren cilt görünümüne neden olmaz ama yine de fazla tüketmemek, genel sağlık açısından en iyisidir.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-3

ŞEKER
CİLT KUSURLARINI DAHA KÖTÜ YAPABİLİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Yapılan son araştırmalara göre kan şekerinin aşırı yükselmesine neden olan yüksek glisemik endeksli gıdalar, cilt kusurlarının görünümünü daha kötü olmasına neden olabilir.  Söylemenin yapmaktan daha kolay olduğunu biliyoruz ama cildinizin mutlu kalmasını sağlayın. Tatlılar, şekerli içecekler ve beyaz undan yapılan atıştırmalıklardan uzak durun ve tam tahıl ve baklagiller gibi yüksek lifli gıdaları tercih edin.
Daha Fazlasını Öğren
True-or-false-visual-2

KÜÇÜK BİR CİLT KUSURUNU SIKMAK
İYİ BİR FİKİR DEĞİLDİR.

DOĞRU TRUE-ANSWER

Hızlı bir çözüm gibi görünse de akneye eğilimli ciltlerde cilt kusurlarının sıkılması her şeyin daha kötü olmasına neden olabilir çünkü etkilenen tüy köküne zarar verip şişikliği artırabilir. Hatta tırnaklarınızla yeni bir enfeksiyon bile bulaştırabilirsiniz.Yani ciltteki noktaların sıkılması kötü bir alışkanlıktır ve kaçınılması gerekir!
Daha Fazlasını Öğren

BU AMACA YÖNELİK
BİR ÜRÜN SERİMİZ VAR

EFFACLAR, mükemmel bir tolerans sağlarken yüksek etkililiği sayesinde akneye eğilim gösteren cildi tüm aşamalarda hedefleyen eksiksiz bir cilt kusuru karşıtı çözümleri serisidir. 

GÜVENLİK
TAAHHÜTLERİMİZ

Uluslararası kozmetik düzenlemelerinin ötesinde güvenlik standartları.

La Roche Posay Ürünleri Alerji Testlerinden Geçmiştir.

ÜRÜNLERİMİZ % 100
ALERJİ TESTİNDEN GEÇMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Bir Ön Koşul = Sıfır Alerjik reaksiyon
Tek bir olay tespit edersek, laboratuvarlara geri döner ve yeniden formüle ederiz.
La Roche Posay Ürünleri Doğru Aktif Dozda Sadece Gerekli İçerik Barındırır.

DOĞRU AKTİF DOZDA
SADECE GEREKLİ İÇERİK BARINDIRIR

Daha Fazla Göster
Dermatolog ve toksikologlarla iş birliği içerisinde geliştirilen ürünlerimiz, doğru aktif dozda sadece gerekli içerikleri barındırır.
Hassas Ciltler İçin La Roche Posay Ürünleri

ÇOK HASSAS
CİLTLERDE TEST EDİLMİŞTİR

Daha Fazla Göster
Ürünlerimizin toleransı en hassas ciltlerde doğrulanmıştır: reaktif, alerjiye eğilim gösterebilen, akneye eğilim gösteren, atopiye eğilim gösterebilen, kanser uygulamaları nedeniyle kırılganlaşmış veya zayıflamış ciltler.
La Roche Posay Ürünleri Formül Koruması

ZAMAN İÇERİSİNDE
FORMÜL KORUMASI

Daha Fazla Göster
Zaman içerisinde bozulma toleransı ve etkinliğini garantilemek için yalnızca gerekli koruyucu maddeler içeren en koruyucu ambalajları seçiyoruz.

ATOPİYE EĞİLİM GÖSTEREBİLEN CİLT
HAKKINDAKİ TÜM YAZILARI İNCELEYİN

placeholder Akneye Eğilim Gösterebilen Hassas Cildin Şaşırtıcı Nedenleri
DEVAMINI OKUYUN
placeholder Akneye Eğilim Gösterebilen Cilt İçin Çözümler
DEVAMINI OKUYUN
placeholder Akneye Eğilim Gösterebilen Ciltler İçin Tıbbi Öneriler
DEVAMINI OKUYUN